περιτομη

Η περιτομή είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται στους ασθενείς που πάσχουν από φίμωση. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, αποτελεί μία από τις πιο αρχαίες επεμβάσεις που είναι γνωστές.

Η περιτομή μπορεί να έχει ιατρικές ενδείξεις ή να πραγματοποιείται για πολιτιστικούς/θρησκευτικούς σκοπούς.

 Ιατρικές ενδείξεις 

  • Φίμωση
  • Παραφίμωση
  • Υποτροπιάζουσα βαλανοποσθίτιδα
  • Σκληρός/ατροφικός Λειχήνας
  • Επιθυμία του ασθενούς (για αισθητικούς λόγους)
  • Μειωμένος κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Μειωμένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του πέους

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση, διάρκειας 30 λεπτών περίπου, κατά την οποία αφαιρείται το δέρμα της ακροποσθίας και ακολουθεί πλαστική συρραφή με απορροφήσιμα ράμματα γρήγορης απορρόφησης. Διενεργείται τοπική αναισθησία και ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης επιστρέφει στο σπίτι του. Υπάρχουν κάποιες παραλλαγές στην τεχνική, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με την έκταση του αφαιρούμενου δέρματος, αναλόγως των ανατομικών ιδιαιτεροτήτων κάθε ασθενούς.

Αρχικά γίνεται αφαίρεση της ακροποσθίας στο επιθυμητό μήκος και  αιμόσταση όπου απαιτείται. Στη συνέχεια πραγματοποιείται συρραφή του έσω πέταλου της ακροποσθίας με το έξω, χρησιμοποιώντας  απορροφήσιμα ράμματα 3-0 ή 4-0 (πλαστική αποκατάσταση). Τα ράμματα πέφτουν μόνα τους, συνήθως μετά από 20 περίπου ημέρες.

Κατά το διάστημα αυτό ο ασθενής αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές και πολύ λίγοι ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα ή παρενέργειες μετά από επέμβαση περιτομής.

Ήπια αιμορραγία ή εκκρίσεις από το τραύμα συνήθως υποχωρούν αυτόματα. Αιμάτωμα ή οίδημα στο πέος μπορεί να εμφανιστεί και να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Η βάλανος που παραμένει ακάλυπτη παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία, διότι έρχεται σε άμεση επαφή με το εσώρουχο οδηγώντας σε μια ήπια δυσφορία η οποία παρέρχεται με την πάροδο ολίγων ημερών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα η ανησυχία ενθαρρύνεται η επικοινωνία με το γιατρό για περαιτέρω οδηγίες.