Η παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα ονομάζεται αιματουρία (>3 κοπ). Η συχνότητα είναι 2-3% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά σαφώς συχνότερη στους ασθενείς του ουρολογικού ιατρείου.

Η αιματουρία μπορεί να είναι μακροσκοπική, όταν τα ούρα είναι εμφανώς κόκκινα ή μικροσκοπική, όταν η παρουσία του αίματος είναι εμφανής μόνο με το μικροσκόπιο.

Σε αντίθεση με την μακροσκοπική αιματουρία, που κατά κανόνα θορυβεί τον ασθενή και τον αναγκάζει να αναζητήσει έγκαιρα ιατρική βοήθεια, η μικροσκοπική αιματουρία  συνήθως αποτελεί τυχαίο εργαστηριακό εύρημα, που πολλές φορές δεν αξιολογείται σωστά ή και παραβλέπεται, με αποτελέσμα καθυστερημένη διάγνωση και συνήθως χειρότερη πρόγνωση.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και ένα μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας  μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή παθολογία. Γι αυτό το λόγο ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον Ουρολόγο.

  • Όλοι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 35 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε κυστεοσκόπηση. Όταν είναι διαθέσιμη συστήνεται να προτιμάται η έυκαμπτη κυστεοσκόπηση, ιδιαίτερα σε άνδρες ασθενείς
  • Η αξονική τομογραφία με προσθήκη ενδοφλέβιου σκιαγραφικού και καθυστερημένη φάση(CT-U) αποτελεί την εξέταση εκλογής στην απεικόνιση του ανώτερου ουροποιητικού.
  • Κυστεοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται σε όλους τους ασθενείς με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για κακοήθειες του ουροποιητικού (π.χ. κάπνισμα, έκθεση σε χημικά) ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Η απεικόνιση του ανώτερου ουροποιητικού προτείνεται σε όλους τους ενήλικες επί απουσίας γνωστής καλοήθους αιτιολογίας.
  • Ασθενείς με μικροσκοπική αιματουρία που λαμβάνουν αντιπηκτικά πρέπει να διερευνώνται από ουρολογικής σκοπιάς, ανεξάρτητα της λήψης αντιπηκτικών.

Take away messages

  • Η εμφάνιση αιματουρίας σε ενήλικο ασθενή πρέπει να θεωρείται ότι οφείλεται σε κακοήθη νόσο του ουροποιητικού μέχρι αποδείξεως του εναντίου
  • Κάθε ενήλικο άτομο που εμφανίζει αιματουρία πρέπει να υποβάλλεται σε πλήρη διαγνωστικό έλεγχο